NL         EN

League Challenge

Wat is een league Challenge?
Actieve Pokemon Liga’s zal de mogelijkheid geboden worden om maandelijks een League Challenge toernooi te organiseren. Hiermee zal meer spelers een kans geven om aan rating toernooien mee te doen. De League Challenge toernooien zijn de laagste categorie kwalificatietoernooien en de resultaten tellen mee voor de Championship punten die de winnaars verdienen. De resultaten van je beste 6 toernooien tellen mee voor je Championship punten. Deze zijn van belang of je kans maakt op een plaats op de wereldkampioenschappen in Honolulu, Hawai'i (USA) in augustus 2024. Spelers uit de Junior Divisie hebben 350 Championship punten nodig, Senior Divisie 350 Championship punten en Master Divisie 500 Championship punten.


Toernooistructuur
Er wordt gespeeld met je eigen deck van 60 kaarten volgens het standard format(onze organisatoren gebruiken het expanded format niet voor de League Cup). Dat wil zeggen dat er een beperking ligt op de kaarten die je mag gebruiken. Vooraf aan de wedstrijd dien je een decklist (link) aan de spelleiding te overleggen en tijdens het toernooi vinden er deckcontroles plaats.
In het Standard format vanaf 5 april 2024 mag je alleen nog maar kaarten uit sets gebruiken die linksonder een lettermarkering "F", "G" of een "H" (evenals in de toekomst nog te verschijnen lettermarkeringen) hebben. De status van een toernooi legale kaart wordt niet meer gebaseerd uit welke serie deze komt. Zelfs als een kaart uit een recent uitgebrachte expansie komt, moet je de lettermarkering onderaan op de kaart controleren om te zien of deze toernooi legaal is. Nieuwe kaarten hebben een wachttijd voordat zij toernooi legaal worden, gebruikelijk is twee weken na hun uitgifte.
Oude kaarten die geen lettermarkering hebben kunnen nog steeds gebruikt worden als de kaart herdrukt en toernooi legaal is. Bijvoorbeeld de kaart Rare Candy uit Sun & Moon kan nog steeds gebruikt worden, omdat deze kaart ook in Scarlet & Violet set zit en de lettermarkering "F" heeft. En al heeft de kaart Boss's Orders (Giovanni) uit Sword & Shield - Rebel Clash een lettermarkering "D" (welke uit het standaard formaat is geroteerd), dan kan deze kaart toch gebruikt worden, omdat de kaart Boss's Orders (Cyrus) uit Sword & Shield - Brilliant Stars de lettermarkering "F"heeft. Controleer het Play! Pokémon Tournament Rules Handbook (Link) voor verdere uitleg welke herdrukken in orde zijn om te gebruiken en je kunt op de volgende link ook regelmatig updates over de "Current Legal Standard Card List" (link) vinden.

In het verleden werden Pokémon Tool kaarten beschouwd als een ondercategorie van Item kaarten. Nu met de invoering van Scarlet & Violet als toernooi legale kaarten zullen alle Pokémon Tool kaarten een errata krijgen. Dit houdt in dat alle Pokémon Tool kaarten van nu af aan een eigen categorie van Trainer kaart is. Er zijn nu dus vier categoriën Trainer kaarten: Item, Supporter, Stadium en Pokémon Tool. Met ingang van Scarlet & Violet zullen alle Pokémon Tool kaarten gedrukt worden als aparte categorie, niet als item kaart. De Pokémon Tool kaarten van voorgaande series ontvangen dus de errata dat zij de aparte categorie Pokémon Tool zijn. Bijvoorbeeld Vitality Band heeft de tekst Item, maar moet niet gelezen worden als Item, maar als Pokémon Tool.
De nieuwe categorie Pokémon Tool heeft ook gevolgen voor bepaalde kaart interacties. Bijvoorbeeld wanneer het effect van Pokéstop gebruik wordt, kan de speler niet langer Pokémon Tools terug naar de hand halen uit de discard pile. Aan de andere kant, als Vikavolt V de Paralyzing Bolt aanval gebruikt, kan de tegenstander Pokémon Tool kaarten gebruiken in hun volgende beurt aangezien deze niet langer als Item kaarten gezien worden. LET DUS GOED OP BIJ HET SPELEN!

De rondes zullen uitsluitend gespeeld worden volgens Zwitsers systeem (single game), er is dus geen Top-cut. Het aantal ronden Zwitsers wordt bepaald door het aantal deelnemers. Voor zover mogelijk worden de divisies zo veel mogelijk gescheiden gehouden van elkaar. De spelers worden ingedeeld over 3 spelersdivisies, bepaald door het geboortejaar. De divisies zijn:
Junior divisie: geboren in 2012 of later;
Senior divisie: geboren in 2008, 2009, 2010 en 2011;
Masters divisie: geboren in 2007 of eerder.


Waar moet je aan denken voor een toernooi
Zorg dat je het nummer van je Pokémonspelerspas (PlayerID kaart) bij je hebt;
Zorg dat je de toernooi regels doorgelezen hebt, zodat je weet wat je mee moet nemen naar een evenement;
Zorg dat je decklistformulier (zie in de zwarte balk bovenaan onder de knop "Overige info -> Decklist") volledig ingevuld is vooraf aan het toernooi;
Zorg dat de kaarten van je deck op de volgorde van je decklist liggen i.v.m. controle vooraf aan het toernooi;
Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, want wie te laat verschijnt krijgt een "round loss".


Prijzen
1e plaats: 15 Championship Points
2e plaats: 12 Championship Points (@ kicker 0)
3e plaats: 10 Championship Points (@ kicker 0)
4e plaats: 10 Championship Points (@ kicker 0)
5e tot en met 8e plaats: 8 Championship Points (@ kicker 21)
9e tot en met 16e plaats: 6 Championship Points (@ kicker 48)
17e tot en met 32e plaats: 4 Championship Points (@ kicker 80)

Voor alle deelnemers is er één booster van een recente toernooi legale serie.


Inschrijving
De omvang van de League Challenge toernooien zijn in principe beperkter in omvang dan de League Cups. Daarom, om teleurstelling te voorkomen, is het van belang vast voor in te schrijven om je inschrijving veilig te stellen (zie toernooiagenda). Voorinschrijven kun je doen via de bovengenoemde contactgegevens/links van onze toernooi organisatoren. Je staat pas ingeschreven na ontvangst van een bevestigingsmail van de organizer. Ook bij verhindering wordt het uitermate op prijs gesteld de organiserende gymliga/toernooi-organisator van je terugtrekking op de hoogte te stellen.
Voor inschrijven zie de link bij het betreffede toernooi in onze toernooiagenda.


Kosten
Deelname aan een League Challenge kost € 7,00 of meer (afhankelijk van de organizer/winkel).

Voor de wedstrijddata zie de knop "TCG Toernooien -> Toernooiagenda" in de bovenbalk.Voor vragen en meer informatie kun je altijd terecht bij:
info@organizedplay.nl